Mijn Zoon – Aardje Naar Zijn Vaartje?
Nu zie ik jullie denken… wat een rare post? Klopt! Mijn blog… dus schrijf lekker wat ik zelf wil 🙂 Grapje. Mijn zoon, Max leest mijn blog ook. Best uniek voor een kind van tien! Deze post is speciaal voor jouw Max. Maar waarom niet over die ontzettend lieve dochter van me, Elina? Tuurlijk. Daar kan ik ook een mooi boek over schrijven. Maar in deze post wil ik gewoon even vertellen hoe trots ik soms op Max ben zonder te ver af te wijken van het onderwerp “computers”.
Naast het feit dat Max mijn blog leest welke vaak toch redelijk technisch van aard is heeft Max wel wat meer trekjes van zijn vader. Of dat überhaupt goed of slecht is laat ik graag in het midden. Maar Max vindt computers gewoon ontzettend interessant. En niet alleen computers maar eigenlijk alle elektrische apparaten. Zoals bij de meeste kinderen begint de interesse voor computers met een spelcomputer. Na de V-Tech Smile en diverse handhelds is Max gaan gamen op mijn oude Gamecube, de WII en de WII-U. Voor zijn communie wilde hij graag een Nintendo DS. Leuk. Maar dat is niet waar het voor Max ophield.
Ook papa’s computers en laptops worden steeds interessanter. Maar ook telefoons en tablets zijn erg leuk. Op een dag krijgt hij mijn oude iPhone 4. Laten we allereerst even vaststellen dat onze kids door de week een uurtje per dag beeldscherm tijd hebben. Dat kan de TV zijn, de computer een telefoon etc. In het weekeind mogen ze vaak wat langer maar niet de hele dag. De buitenlucht, en het prikkelen van de fantasie op een andere manier is enorm belangrijk en gezond.
Ook als papa gaat sleutelen of solderen zit Max er graag bij om te kijken en wil hij weten hoe het allemaal in elkaar steekt. Dat is natuurlijk net zo als er speeltjes op tafel komen zoals een Arduino, Raspberry Pi etc.
Max is ondertussen 10 jaar en weet hoe hij een iPhone moet ontgrendelen zonder pincode. Hij heeft op zijn kamer een Raspberry Pi waarmee hij Minecraft hackt om b.v. allemaal vreemde acties te laten gebeuren die standaard helemaal niet mogelijk zijn. Ook is hij is al met zijn 8 jaar begonnen te programmeren in Python. Max heeft een laptop (die hij alleen beneden mag gebruiken, want internetten mag alleen met toezicht ook al is het meeste geblokkeerd) met gewoon Windows 10 maar hij weet verdomd goed hoe hij hem moet bedienen en instellen.
Als moeder even niet weet hoe ze een setting op haar iPhone moet veranderen weet onze Max meteen hoe het wel gedaan word. Hij verteld ook weleens dingen waarvan ik mijn twijfels heb maar als ik ze dan ga nazoeken blijken ze vaak wel te kloppen. Soms verteld hij aan de eettafel de mooiste verhalen over het nieuws, geschiedenis, tech of ander onderwerp, en dan kijken zijn moeder en ik elkaar aan met een blik van “ja ja… fantasie heeft hij genoeg”. En later blijkt het dan toch te kloppen.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het ontzettend mooi vind om te zien dat Max zich zo lekker kan verdiepen in de dingen die hij interessant vind. Daar ben ik heel trots op.
Juffrouw: En Max, waar ga jij je spreekbeurt over doen?
Max: Ik wilde het graag over de Raspberry Pi doen juffrouw.
Juffrouw: Sorrie? De wat?
Max: De Raspberry Pi.
Juffrouw: Doe maar niet Max… dat is veel te moeilijk voor de klas… doe het maar over je andere hobby, breakdance!
Prachtig toch 🙂 !!
Op dit moment is hij druk met zijn Nintento Switch (zelf voor gespaard) en het opzetten van een (web)winkeltje samen met zijn zus. De website is er al en de eerste producten (zelfgemaakte sieraden) staan er al in. Max maakt zich vooral druk om de website, flyers en jaja het businessplan. Elina is de creatiefste van het stel en maakt de meeste armbandjes.
Max, ga lekker zo door (zo lang je het interessant vind). Ik ben in ieder geval heel trots op je!!
Voor alle andere ouders met kids die een neus voor techniek hebben. Probeer het te stimuleren in plaats van het af te remmen. Geef ze die Raspberry Pi. Kost slechts een paar tientjes en je kind is hier weken zoet mee. Heb je een oude computer van het werk (of gewoon een oud toetsenbord om te uit elkaar te halen) geef ze deze dan. Hier hebben ze veel plezier mee.
Ook voor kinderen die wat lastig kunnen spelen, onrustig of gesloten zijn en daarom veel op de tablet aan het YouTubben zijn kan het enorm helpen om de technische kant van computers te belichten. Baat het niet dan schaad het niet. Ik heb liever dat mijn kind bezig is met het aansluiten van een LEDje op zijn Raspberry dan dat hij stomme video’s op YouTube aan het kijken is (ook dat gebeurt maar persoonlijk rem ik dat liever af. De meeste video’s zijn helemaal nog niet echt voor zijn leeftijd geschikt). Technische wizkids hebben we nu en in de toekomst nog heel hard nodig. Dus als de interesse aanblijft is een fantastische basis gelegd voor een mooie baan en gouden toekomst.