Ik ga op mijn vakantie en neem mee… al mijn persoonlijke data en info?
Laten we data beveiliging eens combineren met iets leuks, namelijk vakantie en reizen! Jazeker, de vakantieperiode komt er weer aan en we nemen natuurlijk allemaal wel iets digitaals mee? Telefoon, Tablet, Laptop, E-reader etc. Hoewel je er vaak niet bij stilstaat is het juist op vakantie dat er iets mis gaat met deze apparaten of met de data op deze apparaten. Hierbij een paar tips ter overweging voor de volgende keer dat je op reis gaat.
Voor de reis begint:
- Neem geen werk gerelateerde producten mee (mits het om een zakenreis gaat). Mochten de werk gerelateerde producten wel meegaan zorg er dan voor dat de data versleuteld is. Apparaten raken namelijk nogal geregeld zoek op het vliegveld of uit de hotelkamer. Door de data te versleutelen zorg je ervoor dat deze niet zomaar openbaar is voor iedereen die het apparaat in handen krijgt.
- Overweeg om speciaal voor de reis een ander (goedkoper) apparaat aan te schaffen zodat verlies van het apparaat iets minder erg wordt. De kosten zijn namelijk minder en je verliest meestal niet al je belangrijke informatie bij verlies van het “vakantie apparaat”. Mocht je geen speciaal vakantieapparaat aanschaffen verwijder dan alle gevoelige data van het apparaat dat je meeneemt en bewaar deze thuis op een back-up schijf.
- Voorzie je apparaten van een “device locator” zoals “Zoek mijn iPhone” voor de iPhone’s. Met een device locator kun je namelijk je apparaat weer terugvinden als deze zoek raakt.
- Controleer of je apparaten de “normale” beveiliging op orde hebben. Dus of ze volledig geüpdate zijn, de firewall actief is en er een up-to-date virusscanner aanwezig is.
- Verwijder alle “opgeslagen” wachtwoorden op de PC. Deze kunnen namelijk gewoon uitgelezen worden.
- Post nooit je reisplannen op je sociale kanalen. Dit zorgt ervoor dat ook de “minder betrouwbare” personen weten dat je van huis bent.
Tijdens de reis:
- Vliegvelden en andere publieke gelegenheden zijn drukke plaatsen. Zorg voor een extra lang wachtwoord zodat “pottenkijkers” niet gemakkelijk je wachtwoord kunnen afkijken. Ook kun je ervoor kiezen om je scherm te voorzien van een “privacy filter scherm”. Dit is een plastic scherm welke je over je normale scherm hangt waardoor de inkijkhoek aanzienlijk verkleind wordt. Deze schermen worden o.a. door 3M gemaakt.
- Beveilig je apparaten in een stevige behuizing die bij voorkeur op slot kan. Afgesloten apparaten zijn een stuk minder gewild om te stelen en de behuizing beschermt je apparaat tegen potentiele stoot en valschade.
- Gebruik geen PIN indien echt noodzakelijk. Pinapparaten (en ook creditkaart lezers) worden geregeld “geskimd”. Omdat het vaak op vakantie wat langer duurt alvorens je erachter komt dat er misbruik gemaakt wordt van je pas kun je al veel geld verloren hebben. Gebruik bij voorkeur contant en ga bij bank naar binnen bij de bank om geldopname direct met een medewerk(st)er te regelen i.p.v. dat je gebruik maakt van de pinautomaat buiten. Dit voorkomt eveneens “pottenkijkers” en berovingen.
- Gebruik geen computers in openbare gelegenheden zoals hotel lobby’s en internet cafés. Deze computers zijn meestal voorzien met vele vormen van malware en keyloggers. Dit wil dus zeggen dat meerdere mensen exact zien wat jij aan het doen bent. Mocht je toch een openbaar apparaat gebruiken zorg er dan voor dat je nergens inlogt. Dus geen social media, e-mail en bank omdat deze inloggegevens allemaal onderschept kunnen worden. Gebruik bij voorkeur je eigen apparatuur of die van een vriend / collega.
- Ben voorzichtig met openbare WiFi hotspots. Deze netwerken zijn meestal onbeveiligd waardoor kwaadwillende gebruikers gemakkelijk met je mee kunnen kijken. Gebruik bij voorkeur je mobiele telefoon als internetmodem (dus je 3G/4G) of betaal voor een veilige WiFi hotspot. Mocht het echt niet anders kunnen en moet je echt via een openbare en onbeveiligde WiFi hotspot iets belangrijks doen maar dan gebruik van een VPN provider waarmee je je internetverkeer beveiligd. Neem eens een kijkje naar diensten als IPVanish en Private Internet Access.
- Disable je WiFi en je Bluetooth op de momenten dat je deze niet gebruikt. Als je deze aan laat staan kun je via deze potentieel gevolgd worden waardoor men weet wanneer je niet op je hotelkamer bent. Ook winkels e.d. gebruiken soms de straling van jou WiFi en Bluetooth om je te volgen en gepersonaliseerde en exact getimede berichten (reclame) te sturen.
- Post ook niet op vakantie over je wilde vakantieavonturen. Ook dan geef je een duidelijk signaal dat je niet thuis bent. Bewaar die mooie vakantiefoto’s voor na de vakantie!
- Als je tijdens je reis verbinding wilt maken met het corporate netwerk van je werk gebruik hiervoor dan alleen een VPN oplossing welke is goedgekeurd door het bedrijf. Zorg ervoor dat je tijdens het werken over de VPN geen andere internetzaken op de PC uitvoert en dat de VPN alleen gestart wordt vanaf een veilige WiFi Spot.
- Laat niemand anders USB apparaten in je apparaten stoppen en leen je apparaten ook niet uit aan een ander.
Als je terug thuis komt:
- Verander alle wachtwoorden die je tijdens je vakantie gebruikt hebt (of maak voor vertrek tijdelijke vakantie wachtwoorden aan). Op deze manier voorkom je dat eventueel gestolen wachtwoorden nog misbruikt worden.
- Scan je apparaten volledig met 1 of meerdere goede anti-virus scanners zodat mogelijke infecties weer verwijderd kunnen worden.
- Hou je bank- en creditkaart afschriften in de gaten. Controleer de eerste weken naar terugkomst op eventuele vreemde afschrijvingen.
- Post nu al je mooie vakantiefoto’s en deel je spannende avonturen met al je vrienden. Voorpret is leuk… maar napret kan ook heel aangenaam zijn 🙂
In een nutshell nog even 5 gouden reis-regels als het gaat om digitale veiligheid:

Vond je het een interessant of leuk artikel? Overweeg s.v.p. of je me wilt sponsoren met een bakje arbeidsvitaminen. Want met koffie is immers alles beter :-)