FixMeStick Review
Zelden heb ik zo’n wanproduct aangeschaft als de FixMeStick. Dat klinkt wat cru maar in het oogpunt prijs/kwaliteit is dit geen product welke hoog scoort op mijn persoonlijke lijst. Is het daarmee een slecht product. Niet per definitie. Het is uiteraard erg afhankelijk wat je van de FixMeStick verwacht. Laten we eens wat beter kijken naar deze, volgens eigen zeggen “World Leading Computer Virus Removal Tool”.

Laten we eens kijken hoe de ijzersterke marketing de FixMeStick de markt in prijst.
“De FixMeStick® is ’s werelds toonaangevende hulpprogramma voor het verwijderen van computervirussen. Het is de eenvoudige, veilige en effectieve manier om uw computer te reinigen van virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en andere malware.
- Gemakkelijk in gebruik
- Automatische updates
- Geen software installatie nodig“
De FixMeStick kan in 2 variaties gekocht worden, namelijk de “home” variant waar de FixMeStick op 3 PC’s gebruikt kan worden. Deze kost 59,99 USD. Er kan ook gekozen worden voor de “pro” variant die op oneindig veel PC’s gebruikt mag worden en 299,99 USD kost. Vervolgens moet nog gekozen worden welke systemen gescand gaan worden met de FixMeStick. Er is namelijk een Windows FixMeStick (zwart, rood, paars en blauw) en een Mac FixMeStick (grijs). Er bestaat geen Linux FixMeStick.
De FixMeStick bestaat uit 3 soorten scanners, namelijk: Avira, Sophos en McAfee. McAfee is de vervanger voor Kasperski welke al sinds de begindagen aanwezig was in de FixMeStick en is gekozen zodat nu ook gebruik gemaakt kan worden van McAfee’s GTIS (Global Threat Information System = File Reputation). De FixMeStick is ontwikkeld in 2011 door Marty Algire en Corey Velan. De visie van de FixMeStick is om een computer op een gemakkelijke en grondige manier te kunnen scannen en ontdoen van virussen, zelfs voor niet-technische personen.
Het idee achter de FixMeStick is fantastisch. Hanteer de volgende werkmethode voor een zo optimaal resultaat:
- Stop de FixMeStick in een computer die niet besmet is met internettoegang en update de FixMeStick voorgebruik.
- Boot de geïnfecteerde PC vanaf de FixMeStick en start de scan
- De FixMeStick scant elk bestand op de computer met de 3 aanwezige virusscanners.
- Als er een verdacht bestand gevonden wordt dan wordt de fingerprint van het bestand geupload naar de ScanArray en McAfee GTIS.
- Als er een virus gedetecteerd wordt dan wordt het virus verwijderd.
De computer wordt grondig gescand. Virussen worden dus niet in quarantaine geplaatst. Dat betekend ook dat bestanden meteen verwijderd worden als er een virus is aangetroffen. In de praktijk betekend dit dat er geregeld ook systeem bestanden verwijderd worden waardoor het systeem helemaal niet meer opstart.
Een ander nadeel is dat ondanks het grondige scannen de PC’s (30+) waar ik de FixMeStick op heb gebruikt geen van allen helemaal schoon bleken te zijn. Virussen worden vaak netjes verwijderd maar malware blijft er vaak (in veelvoud) opstaan. Op de laatste PC werden door de FixMeStick 324 infecties gevonden en verwijderd. Een simpele MalwareBytes scan haalde er vervolgens nog 400+ malware infecties uit. Uiteraard was die computer klaar voor een herinstallatie maar het geeft wel aan dat de FixMeStick niet zo grondig is als dat ze zelf pretenderen.
Er bekruipt me ook een negatief gevoel van de website zelf. De website retourneert SSL fouten (delen van de datastroom die niet versleuteld zijn) en prijzen zijn in de shop anders dan in bijvoorbeeld de FAQ.

Naar mijn gevoel zijn dit de grootste nadelen van de FixMeStick:
- Redelijk prijzig
- Niet continue beschermd (alleen initiële scan)
- Gooit soms belangrijks systeem bestanden weg
- Scannen duurt lang
- Register wordt niet of zeer slecht opgeruimt
Is de FixMeStick dan volledig overbodig? Nee. Bij een computer die niet te zwaar geïnfecteerd is kan de FixMeStick uitkomst bieden. Zeker in het geval van virussen. Er gaan zelfs verhalen in de rondte dat de FixMeStick computers opgeschoond heeft met ransomware (ongetwijfeld hele oude ransomware en geen full-disk cryptolockers). De FixMeStick zou je zomaar kunnen redden zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. En dat is absoluut het grote voordeel. Inpluggen, scannen en achterover hangen tot de scan klaar is. Dus voor iedereen die niet technisch is en zijn PC eens grondig wilt scannen met een ander product dan de default virusscanner probeer dan zeker eens de FixMeStick. Dikke kans dat er additionele virussen of malware gevonden worden die de default virusscanner niet gevonden heeft. Voor zakelijk / veelvoudig gebruik denk ik dat de stick tekort schiet in zijn resultaten en in zijn snelheid. Daarnaast vindt ik de prijs aan de hoge kant voor een initiële scanner. Persoonlijk had ik er meer van verwacht…