Easy2Boot – Maak je eigen Bootable USB Drive
Vaak sta ik er niet bij stil hoe vaak ik mijn eigen rescue USB drive gebruik. Wil ik snel een machine virtueel opstarten, een programma installeren of een scan uitvoeren dan gebruik ik mijn bootable USB drive. Deze USB drive heb ik gemaakt met de “Easy2Boot” software. Uiteraard zijn er fantastische alternatieve distributies waar al vele tools in verwerkt zijn zoals o.a. het geval is bij de Hirens BootCD maar het is nog fijner om je eigen USB drive te gebruiken waar je de software op kunt plaatsen die op jou situatie van toepassing is. Dit is de reden dat we Easy2Boot even in het zonnetje zetten.
In het verleden gebruikte ik vaak XBoot en later YUMI. Recentelijk hoorde ik over Sardu en even heb ik getwijfeld om over te stappen op Sardu omdat deze tool er ook fantastisch uitziet en omdat de pro en tech licenties toegang geven tot vele kant-en-klaar ISO bestanden. Helaas betekend het aanschaffen van een pro- of tech licentie dat er centjes uitgegeven moeten gaan worden terwijl Sardu naast de image library niet heel veel pluspunten lijkt te hebben op Easy2Boot, de tool die ik nu al jaren gebruik.
De website van Easy2Boot is http://www.easy2boot.com. Hier kun je Easy2Boot (E2B) gratis downloaden. Naast de download van E2B kun je ook nog additionele software downloaden zoals de E2B update tool en de MPI Tool Pack voor het omzetten van ISO bestanden naar imgPTN bestanden waarmee UEFI Secure Booting mogelijk is.

Nadat de software is gedownload en uitgepakt ziet de folderstructuur er als volgt uit:

In de basis bestaat het proces om een bootable USB drive te maken uit 2 fases, namelijk het plaatsen van de bestanden in de juiste folders en vervolgens het aanmaken van een menu. Als dat allemaal gebeurt is kan de bootable USB drive gemaakt worden met de Easy2Boot software.
Let op, de maximale partitiegrootte voor het aanamaken van de bootable USB drive is 137 GB. Je kunt een grotere USB disk gebruiken maar de Easy2Boot software zal automatisch een bootable partitie aanmaken van 137 GB en niet groter. Mocht je later de overige ruimte nog willen gebruiken voor extra data dan kun je de 2e partitie die Easy2Boot aangemaakt heeft verwijderen om vervolgens een 2e Primary NTFS partitie aan te maken.
Om problemen te voorkomen:
Om problemen met je nieuwe Easy2Boot Bootable USB drive te voorkomen is het aan te raden om:
- Bestanden in de juiste folders te plaatsen (later meer hierover)
- Vreemde (non-ASCII) tekens uit de bestandsnamen te verwijderen
- Bestandsnamen mogen GEEN spaties bevatten (wel een underscore _)
Easy2Boot ondersteund veel bestandsformaten welke hier te vinden zijn: http://www.easy2boot.com/add-payload-files/list-of-file-extensions-recognised-by-e2b/. De meest voorkomende zijn:
- BIN
- ISO
- VHG
- IMG
- ImgPTN
- WIM
Easy2Boot Folderstructuur
Het eerste dat belangrijk is om te weten is hoe de folderstructuur eruit ziet en welke soorten files hierin geplaatst kunnen worden.
Over het algemeen representeert de folderstructuur ook het uiteindelijke menu. De default folders zijn terug te vinden onder de _ISO folder:

Kopieer ISO of andere payload files in de volgende folders. Dit zijn standaard folders die het menu vormen op de uiteindelijke boot drive. Als er folders leeg zijn tijdens het maken van de boot drive dan zijn deze ook niet zichtbaar in het menu:
- \_ISO\ANTIVIRUS
- \_ISO\DOS
- \_ISO\BACKUP
- \_ISO\LINUX
- \_ISO\UTILITIES
- \_ISO\WIN
- \_ISO\WINPE
De “\_ISO\AUTO” folder is alleen voor ISO / Payload bestanden. Alle .mnu bestanden worden genegeerd (later meer over de mnu bestanden). De AUTO folder genereerd een “DIRECT BOOT” menu met alle payloads in deze AUTO folder.
Windows installatie ISO’s (en *.imgPTN bestanden) zullen alleen werken als ze in de “\_ISO\WINDOWS” folder geplaatst worden. Belangrijk is ook dat ze in de juiste subfolders geplaatst worden:

Het kan zijn dat er folders ontbreken. Je kunt zelf je eigen sub-menu’s maken en hier folders aan koppelen waar je vervolgens je ISO’s of payloads in kunt plaatsen. Je kunt zelfs het hele menu aanpassen naar eigen wens. Maar voordat we dat gaan doen gaan we eerst een paar bestanden downloaden die we op de USB drive willen plaatsen. Tip, veel ISO bestanden zijn gemakkelijk te downloaden via de Sardu Managed ISO lijst op https://www.sardu.pro/.
Acronis Anti Malware Scan >> \_ISO\ANTIVIRUS
GParted Live >> \_ISO\UTILITIES
Kali Linux >> \_ISO\LINUX
Om nu de bootdisk te maken gaan we als volgt te werk:
Maak de drive bootable maken met “Make_E2B.exe” (uitvoeren als Administrator):




Let op dat je de juiste USB drive in het blauwe venster selecteerd. Ook al geef je in het eerste grafische venster de juiste USB drive op, dan nog moet je de juiste selecteren in het blauwe venster. Nadat de drive geformatteerd is moeten er nog een aantal settings ingesteld worden zoals language en keyboard layout:

Als het hele proces klaar is dan is de drive bootable gemaakt en staat alle software op de drive.

Nu moeten we nog het “\MAKE_THIS_DRIVE_CONTIGUOUS.cmd” bestand draaien in de root van de USB drive om eventuele niet-contiguous ISO bestanden “contiguous” ofwel “aangrenzend” te maken. Hiermee voorkomen fragmentatie fouten.
Nu kunnen we booten van onze eigen USB drive:

“0 kali-linux-2018-4” ziet er echter nog niet ontzettend netjes uit. Laten we eens kijken wat we met het menu kunnen doen.
Easy2Boot Menu aanpassen
Laten we om te beginnen het wallpaper aanpassen. Dit moet een *.JPG of *.BMP bestand zijn van 800×600 pixels. Deze plaatsen we in de folder “\_ISO\”, bijvoorbeeld “\_ISO\wallpaper\wallpaper-jarno.jpg”.
Nu gebruiken we de “E2B_Editor.exe” tool in de “\_ISO\” folder. Hiermee passen we ons configuratiefile (cfg) aan. Als de tool laad selecteer je het “MyE2B.cfg” configuratiebestand. Als deze ontbreekt dan kun je de “Sample_MyE2B.cfg” file gebruiken. Vervolgens selecteren we de wallpaper die we zojuist hebben opgeslagen. Dit ziet er dan als volgt uit:

Dat lijkt al ergens op. Zoals je ziet kunnen we in de editor nog veel meer. Zo kunnen we de menukleuren aanpassen en kunnen we wat basisteksten aanpassen.
Als je klaar bent klik je op de “Save .cfg file” button links onderin om de configuratie op te slaan.
Om de naam “kali-linux-2018-4” aan te passen naar “Kali Linux 2018-4 (64-bit)” kunnen we een *.txt bestand toevoegen aan de ISO folder. Dit tekstbestand moet dezelfde naam hebben als de ISO file. Dus “kali-linux-2018-4.txt” In dit tekstbestand kunnen we b.v. het volgende plaatsen:
title Kali Linux 2018-4 (64-bit)\nGebruikersnaam = root en wachtwoord is toor! |
De “title” tag zorgt ervoor dat de titel veranderd en de “\n” flag laat extra help tekst zien onderaan het menu.
Je kunt echter ook gewoon de “\_ISO\TXT_Maker.exe” utility gebruiken. Dit is makkelijker. Start deze utility op en selecteer je ISO. Vervolgens maak je de juiste teksten aan en sla je het *.TXT bestand op:

Zoals je ziet kun je nog veel meer opties weergeven zoals een controle op het type processor (laat menu entry alleen zien als het een x64 CPU is) en het activeren van de applicatie middels een hotkey. Je kunt er ook voor zorgen dat gebruikers een wachtwoord in moeten voeren voordat de applicatie wordt uitgevoerd. Dit kun je niet in de menu maker. Om dit te doen maak je een separaat MNU bestand aan met dezelfde naam als de ISO file maar dan met de MNU extensie. In ons voorbeeld dus: kali-linux-2018-4.mnu. Hier komt de volgende tekst in:
iftitle [if exist $HOME$/kali-linux-2018-4.iso] Kali Linux 2018-4 (64-bit)\n Run Kali Linux 2018-4 (password protected). Kali gebruikersnaam = root en wachtwoord = toor errorcheck on password ditiseenwachtwoord || configfile (md)0xa000+0xA0 /%grub%/QRUN.g4b $HOME$/LINUX/kali-linux-2018-4.iso boot |
MNU files geven de gebruiker nog meer vrijheid en mogelijkheden om het menu aan te passen. In de folder “O:\_ISO\docs\Sample mnu files” zijn veel voorbeelden te vinden. We kunnen b.v. het wachtwoord ook hashen met een MD5 hash. We kunnen geluidjes afspelen, volgorde van menutitels veranderen of gewoon het hele menu veranderen naar eigen inzicht. Let wel, door gebruik van een MNU bestand zoals hierboven vermeld komt de titel 2x voor in het menu. 1x omdat Easy2Boot hem ziet als ISO en 1x omdat Easy2Boot het MNU bestand ziet en deze ook toevoegt. Bij het tekstbestand was dit niet het geval maar wel bij het MNU bestand. Om dit te voorkomen zetten we het ISO bestand en het MNU bestand in een subdirectory, dus “_ISO/LINUX/KaliLinux”.
Het uiteindelijke menu ziet er dan als volgt uit:


Easy2Boot is enorm uitgebreid, geeft de gebruiker volledige vrijheid in de inrichting en is gewoon modificeerbaar nadat de bootable USB drive gemaakt is. Ook biedt Easy2Boot UEFI ondersteuning. Al met al is Easy2Boot een prachtige tool en volledig gratis. Ben jij ook een ITer die graag de ultieme bootable USB drive samenstelt voor alle voorkomende taken, Easy2Boot stelt op geen enkel vlak teleur!