Bitcoins Kopen
In navolging van de vorige BitCoin post waarin er meer nadruk werd gelegd op de techniek nu even een (relatief) korte post over het daadwerkelijk kopen van BitCoins. Ik wil graag voor 100 euro aan BitCoins kopen en ben benieuwd hoe ik dit het beste kan doen.
Bitcoins kunnen gekocht worden via zogenaamde “Bitcoin Wisselkantoren” ofwel “Bitcoin Brokers” of direct van andere mensen via “Bitcoin Marketplaces”. Ook bestaan er ruilbeurzen. Deze “Bitcoin Exchanges” maken het mogelijk om tegen opbod te handelen in Bitcoins.
Persoonlijk denk ik dat een (goed aangeschreven) Bitcoin Wisselkantoor veiliger is dan de Bitcoin Marketplaces omdat niet iedereen altijd eerlijk handelt. Van de andere kant kan een marketplace goedkoper zijn. Ook Bitcoin Exchanges zijn qua prijs zeer aantrekkelijk. Een broker wil namelijk ook graag verdienen en rekent vaak een percentage over het totaalbedrag als commissie. Dit percentage varieert tussen de 0% en 4%. Sommige brokers geven echter ook een bepaald welkomstbedrag als je jezelf als nieuwe handelaar inschrijft.
Ik gebruik de Bitcoins voor legale doeleinden en dus is privacy niet mijn grootste zorg. Mocht privacy wel belangrijk zijn dan is een marketplace soms veiliger (meer anoniem). Een Bitcoin Exchange vraagt meer persoonsverificatie en is wellicht de minst anonieme methode. Een andere optie die we nog niet besproken hebben maar die wel vanuit privacy oogpunt zeer veilig is zijn Bitcoin ATM’s. Bitcoin ATM’s zijn nog relatief nieuw maar werken net als gewone geld wisselmachines. Euro’s gaan erin en Bitcoins komen eruit.
Als privacy wel een belangrijke factor is dan is het ook zaak om te kijken naar de juiste betaalmethode om de Bitcoins te betalen. Digitale transacties kunnen namelijk altijd herleid worden naar een eigenaar. Bitcoins contact, face-to-face betalen is dan qua privacy de allerbeste optie. Daarnaast worden digitale transacties met PayPal en creditcards vaak niet ondersteund omdat hierbij de aankopen terug te draaien zijn (chargebacks). Gelukkig voor ons wordt in Nederland iDeal vaak wel als geldige betaalmethode geaccepteerd. Maar let op, deze methode is minder veilig qua privacy.
Bitcoin Wallets
But first things first. Om Bitcoins te kopen hebben we een wallet nodig om de Bitcoins in te bewaren. En daar lopen we meteen tegen het eerste probleem aan. Er zijn meerdere soorten Bitcoin wallets en allen hebben voor en nadelen.
De 4 meest gangbare wallet soorten:
- 1. Online Wallet
- 2. Computer Wallet
- 3. Mobiele App Wallet
- 4. Hardware wallet (cold storage)
De online methode is de minst veilige methode om je Bitcoins op te slaan. De online methode is prima voor kleine bedragen welke snel verhandeld moeten worden. De wallet staat echter “in tha famous cloud” en god knows wie deze beheerd en hoe de veiligheidsmaatregelen van deze vertrouwenspersoon zijn. In het verleden zijn online wallets al veelvoudig gehackt (of beheerder die met de noorderzon vertrokken zijn). Kies dus altijd voor een zeer betrouwbare partner die minimaal 2-factor authentication aanbiedt als verificatiemethode om de wallet te openen.
Daarnaast is het sowieso een best-practise om wallets nooit te vullen met veel bitcoins. Verspreid meerdere Bitcoins bij voorkeur over meerdere wallets. In je eigen portemonnee bewaar je immers ook geen duizenden euro’s aan contanten, toch?
De 2e methode is al een stuk veiliger, namelijk een wallet aanmaken op je eigen computer. Nu ben je zelf in-control over je eigen Bitcoin wallet. Dit betekend niet dat al het gevaar geweken is. Je computer is immers verbonden met het netwerk en als een hacker in je computer kan komen dan is de Bitcoin wallet snel leeggeroofd. Bewaar een Bitcoin wallet dus goed versleuteld op meerdere locaties. Met het versleutelen voorkom je ongeautoriseerde toegang en door de opslag op meerdere locaties voorkomt je single-point-of-failure. Maak daarnaast nog periodiek versleutelde back-ups van je Bitcoin wallet zodat je ten aller tijde (b.v. na een computercrash) je wallet en je Bitcoins kunt herstellen. Het verliezen van centjes is immers altijd erg! Let op, een wallet op je computer installeren vergt veel tijd en belast de computer relatief zwaar.
De Mobiele Bitcoin Wallets zijn een beetje vergelijkbaar met de Desktop wallets maar dan in de vorm van een simpele app. Mobiele App Wallets zijn zeer makkelijk te gebruiken en echt voor mensen die veel kleine Bitcoin transacties uitvoeren en dus makkelijk en snel bij hun Bitcoin wallets moeten kunnen. BTC.com, Breadwallet, Bither zijn betrouwbare en veel gebruikte mobiele app wallets.
De laatste optie is het opslaan van je wallet op een speciale cold-storage. Dit betekend dat je de wallet opslaat op een portable apparaat welke niet verbonden is met het netwerk. Deze hardware wallet beschikt meestal ook over een veiligheidsmechanisme alvorens toegang tot de Bitcoins verkregen kan worden d.m.v. een fingerprint of een pincode. Zeker als je niet dagelijks met Bitcoins handelt is een hardware wallet de ideale en meest veilige plaats om je Bitcoins te bewaren. Het enige nadeel aan een hardware wallet is dat deze gestolen kan worden of dat je hem kunt verliezen. Bewaar hem dan bij voorkeur ook op een veilige locatie zoals in een kluis. Prijzen van hardware wallets wisselen tussen de 50 en 300 euro. De Trezor Wallet is een van de bekendere en veiligste hardware wallets en kost ongeveer 90 euro.
Naast deze 4 opties zijn er ook gedeelde wallets (vaak online wallets) die door meerdere personen beheerd en gebruikt kunnen worden. Binnen deze wallets kunnen gebruikers aangemaakt worden met verschillende rechten en kun je zo instellen dat een Bitcoin transactie door meerdere mensen ondertekend moet worden alvorens de transactie geaccepteerd wordt (en ook daadwerkelijk betaald wordt).
Ok. With that in mind kunnen we een keuze maken voor het kopen van de Bitcoins. Het liefst zou ik de coins in een hardware wallet bewaren maar gezien het bedrag en de kosten van een wallet wegen deze niet op tegen elkaar. Het is een klein bedrag waarbij privacy niet de meest belangrijke beweegreden is. Quick en dirty dan maar. Gewoon in kies een Mobiele App Wallet.
Nu is het eerst uitzoeken welke wallet we gaan gebruiken. Je moet immers eerst een portemonnee hebben alvorens je er centjes in kunt bewaren toch? Ik zoek vooral een betrouwbare wallet met 2-factor authentication. De aanbieders die dan in beeld komen zijn o.a. BTC.com, BitGo en Green Address. Als ik deze wallets met elkaar vergelijk komt Green Address er toch als winnaar uit. Nu dus even registreren bij Green Address!
Green Address kent een online wallet maar voor de mobiele app wallet moet je de Green Address App downloaden. De registratie kan in 3 stappen in de app gedaan worden. Allereerst krijg je een Mnemonic Passphrase (wachtwoord van +/- 25 losse woorden). Deze moet je goed noteren omdat deze niet hersteld kan worden, ook niet door Green Address zelf. Vervolgens moet je dit wachtwoord verifiëren. In stap 2 wordt 2-factor authentication ingesteld. Je kunt hier kiezen voor e-mail, SMS, telefonisch of via de Google Authenticator. Vervolgens stel je een pincode in tussen de 4 en 15 cijfers. Deze wordt ook gebruikt om snel in te loggen.
Het aanschaffen van de Bitcoins
Na even zoeken zijn er best wel wat mogelijkheden. Ik kom iedere keer terug op BTCDirect.eu en op Bitonic.nl. Aangezien Bitonic me meer Bitcoins (0.022092) geeft voor hetzelfde bedrag en de recensies over het algemeen erg positief zijn kies ik voor Bitonic.
Bestellen is erg simpel. Allereerst vul je het gewenste aantal euro’s in welke je om wilt wisselen en vervolgens kies je voor “Kopen”.
Daarna wordt je gevraagd om je Bitcoin Wallet adres in te voeren en via welke iDeal bank je wilt betalen:
Daarna wordt je doorgestuurd naar de iDeal betaalpagina om de Bitcoins te kopen. Nadat dit gedaan is moet je je rekeningnummer verifiëren middels een toegezonden SMS.
Na SMS verificatie moet je je rekeningnummer definitief verifiëren door 0,01 cent over te maken naar de Bitonic rekening.
Nadat dit gebeurt is wordt de rekening goedgekeurd. Dit kan enkele uren tot een dag duren.
Na goedkeuring worden de Bitcoins bijgeschreven op je Bitcoin rekening (in de wallet).
Hooray! We hebben zojuist succesvol Bitcoins besteld.
Nog een aantal tips
1. Bitcoins in je testament
Zeker als je handelt met veel Bitcoins is het belangrijk uw Bitcoin gegevens op te laten nemen in uw testament. Welke wallet(s) gebruikt u, waar zijn deze te vinden en hoe kan men hier op inloggen? Zonder deze zouden de Bitcoins na uw overleiden verloren gaan omdat niemand meer de gegevens heeft om in te loggen op uw Bitcoin wallet.
2. Zorg ervoor dat uw Bitcoin Software up-to-date is
Het up-to-date houden van software is altijd belangrijk en dat is zeker ook van toepassing op uw Bitcoin software. Oude software kan beveiligingslekken bevatten evenals nieuwe hotfixes en nieuwe features.
3. Gebruik Multi-signature wallets als u met meerdere gebruikers toegang nodig heeft.
Multi-signature wallets worden gebruikt om pas een transactie goed te keuren als iedereen deze geaccordeerd heeft. Dit voorkomt diefstal en dus een hele hoop problemen.
4. Bitcoin prijzen zijn alles behalve waardevast
Bitcoin prijzen fluctueren ontzettend (op dagelijkse basis). Kijk dus uit welk bedrag u in Bitcoins investeert. U kunt gokken alsof het een belegging is maar het risico op een snelle daling is groter met Bitcoins. Daarentegen is de kans ook groter op een snelle stijging. Hou dit gegeven altijd in uw achterhoofd als u gaat investeren.
5. Bitcoin transaties kunnen niet teruggedraaid worden
PayPal geeft u als koper de mogelijkheid om een betaling terug te draaien. Ook bij creditkaarten zien we dit vaak terug. Let erop dat dit bij Bitcoin transacties niet het geval is. Deze kut u dus niet meer terugdraaien!
6. Bitcoin is niet anoniem
Jazeker. Bitcoins zijn een stuk veiliger dan veel andere betaalmethodes maar niet 100% anoniem. Bitcoin transacties worden publiekelijk opgeslagen. Iedereen kan dus de transacties van een Bitcoin adres bekijken. Wil je nog anoniemer zijn dan is het zaak om een Bitcoin adres slechts 1 maal te gebruiken. Als deze vaker gebruikt wordt zijn er patronen zichtbaar waardoor de identiteit van de gebruiker minder anoniem is en soms achterhaald kan worden.
Conclusie
Zo… en nu maar lekker brassen met mijn verse Bitcoins Ik hoop met deze post iets meer inzicht gegeven te hebben rondom het aankoopproces van Bitcoins. Er zijn nogal wat keuzes die gedurende de aankoop gemaakt moeten worden. Maar als dit allemaal eenmaal gedaan is dan is kopen en verkopen allemaal een stuk sneller en vertrouwder. Succes!