Bitcoins en Cryptocoins uitgelegd
De laatste tijd horen we steeds vaker de termen “Cryptocoins” en “Bitcoins”? Maar wat zijn dit nu precies? Wat is het waard en wat zijn de voor en nadelen van deze nieuwe digitale valuta?
De allereerste digitale valuta was de Bitcoin. Bitcoins zijn nog steeds de bekendste digitale valuta en de basis voor alle overige digitale valuta. Daarom eerst een korte uitleg over Bitcoins.
Bitcoins uitgelegd
Met Bitcoins kun je dus online diensten kopen, speculeren en omwisselen voor “echt” geld zoals Euro’s en Dollars. Bitcoins hebben dus wel degelijk een specifieke waarde. De waarde van 1 Bitcoin is niet vergelijkbaar met de waarde van een Euro. 1 Bitcoin is op het moment van schrijven ongeveer 595 euro waard. Er wordt dus vaak betaald in Bitcoin centen. 0,01 Bitcoin is omgerekend 5,95 euro. De waardebepaling van een Bitcoin gebeurt niet door centrale instanties. De waarde van een Bitcoin is de hoeveelheid echte valuta mensen willen overbrengen met behulp van de Bitcoin netwerk, gedeeld door het aantal beschikbare Bitcoins voor verkoop tegen die prijs. Met andere woorden, de prijs van de Bitcoin is afhankelijk van vele factoren zoals:
- Hoeveel miners
- Aandacht van de media
- Aantal gebruikers
Als er meer mensen Bitcoins gaan gebruiken terwijl het aantal beschikbare Bitcoins afneemt dan zal de prijs hoger worden. Als er meer Bitcoins op de markt komen terwijl niemand deze meer gebruikt dan zal de prijs van een Bitcoin omlaag gaan.
Hoe worden Bitcoins “gemaakt”?
Omdat een Bitcoin geen fysiek object is worden deze niet gemaakt zoals een munt geslagen wordt. Toch wordt een Bitcoin gemaakt. Bitcoins worden gemaakt in het “Bitcoin Netwerk”. Dit netwerk bestaat uit mensen die hun computerkracht lenen aan het netwerk om Bitcoin transacties te verifiëren en op te slaan. Dit netwerk is een peer-to-peer netwerk (denk b.v. aan BitTorrent). Het Bitcoin Netwerk is dus van niemand maar van ons allemaal. Iedere keer als er een Bitcoin transactie plaatsvindt moet deze bijgehouden worden in een grootboek (blockchain). Alle transacties in een bepaalde periode worden verzameld in een zogenaamd “transactie blok”. De transacties binnen dit blok moeten worden geverifieerd en goedgekeurd. Iedereen die participeert in het Bitcoin Netwerk ontvangt periodiek een transactie blok en verwerkt deze. Nadat het blok verwerkt is wordt deze weggeschreven in het grootboek. Dit blok wordt via een algoritme gehashed en weggeschreven samen met de hash aan het einde van dit grootboek (blockchain). Omdat de hash veranderd als slechts 1 karakter in het block veranderd kan gemakkelijk geverifieerd worden of het weggeschreven block onaangetast en authentiek is.
Niet alleen het blok dat weggeschreven wordt, wordt gehashed maar ook de hash van het voorgaande block wordt weggeschreven. Zo wordt niet alleen geverifieerd dat het laatste blok legitiem is maar ook alle voorgaande blokken in de blockchain.
Weetje: Doordat hashing gebruikt wordt bij de verwerking van Bitcoins en digitaal geld noemen we digitale geldeenheden ook wel “Cryptocoins”.
Het verwerken van deze Bitcoin transacties noemen we “mining”. Mensen die hun computerkracht laten gebruiken door het Bitcoin netwerk noemen we dus Bitcoin Miners. Iedereen die participeert in het BitCoin netwerk maakt elke 10 minuten kans om de loterij te winnen. De winnaar ontvangt 25 Bitcoins. Op deze manier komen steeds meer Bitcoins in omloop. Over een paar jaar zal de loterij prijs teruggeschroefd worden naar 12,5 Bitcoins tot er 21 miljoen Bitcoins in de omloop zijn.

Waarom Bitcoins gebruiken?
Er zijn een aantal goede redenen waarom Bitcoins steeds vaker gebruikt worden. Dit zijn een aantal motivaties om te werken met Bitcoins:
- Snelle transacties (Bitcoins kennen geen landsgrenzen en verschillende bank instanties)
- Anonimiteit (indien je je Bitcoin adres niet voor andere doeleinden gebruikt)
- Geen abonnementskosten en lage transactiekosten
- Micropayments mogelijk
Waarom geen Bitcoins gebruiken
Alhoewel Bitcoins “het betaalmiddel van de toekomst” genoemd worden zijn er een aantal zeer goede redenen om geen Bitcoins te gebruiken:
- Beveiliging digitale portemonnee moet goed en secuur gebeuren
- Bitcoin waarde kan in korte periodes enorm stijgen en dalen
- Aankopen via Bitcoins kunnen niet teruggedraaid worden zonder medewerking van de tegenpartij. Je moet dus alleen zaken doen met partijen die je vertrouwd
- Bitcoins zijn niet altijd anoniem als je zelf je Bitcoin accountgegevens voor meerdere diensten gebruikt
- Ook over Bitcoins (en Bitcoin transacties) moet belasting betaald worden. Je bent zelf verantwoordelijk om deze op te geven aan de Belastingdienst
- Het netwerk en de blockchain zijn publiek. Wie zal wanneer de beveiliging kraken?
- Omdat banken en overheden geen grip hebben op Bitcoins kan het gebruik verbonden worden
- Bitcoins zijn nog een experimenteel betaalmiddel en problemen kunnen zich altijd aandienen
Bitcoins kopen en uitgeven
Misschien wil je wel met Bitcoins gaan werken maar kun je deze zelf niet minen. Het opzetten is misschien te moeilijk, je wilt geen PC rekenkracht opgeven of je hebt misschien helemaal geen PC. Toch kun je ook zonder zelf te minen prima werken met Bitcoins. Er zijn diverse instanties en wisselkantoren die in ruil voor “echt” geld Bitcoins verkopen (en andersom). Ben jezelf wel bewust van het feit dat de huidige waarde van een Bitcoin morgen heel anders kan zijn (positief of negatief). Wanneer je zelf over Bitcoins beschikt kun je deze uitgeven bij verschillende bedrijven in binnen- en buitenland. De lijst met instanties welke Bitcoins accepteren groeit iedere dag. Ook in Nederland zijn er al veel (voornamelijk online) bedrijven die Bitcoins accepteren. Denk aan “Thuisbezorgd.nl” en “Expedia”.
Voor het accepteren en uitgeven van Bitcoins heb je alleen een gratis Bitcoin account nodig. Geen abonnementskosten, geen controles en geen tussenliggende banken of payment providers.
Bitcoin opvolgers
Bitcoin is een redelijk succesvol project welke nog steeds in de experimentele fase zit. Toch wordt er al gespeculeerd over het feit dat Bitcoins gaan verdwijnen. De vader van deze gedachte is bovenstaande lijst met nadelen. Daarnaast is Bitcoin de grondlegger van een toekomstige digitale betaalmethode. Echter betekend “de eerste zijn” ook dat je alle tegenslag en negativiteit op moet kunnen vangen om op lange termijn levensvatbaar te zijn. Vaak is dit niet het geval en gaan anderen (goede afkijkers) er op de lange termijn met de prijs vandoor omdat deze jonge standups tijdens de ontwikkeling alle goede dingen kunnen afkijken en alle slechte zaken kunnen verbeteren.
Momenteel zijn er al een aantal Bitcoin varianten. Een aantal bekende varianten zijn:
Litecoin
Litecoin is opgericht voor een oprichter van Google. Litecoin is gemaakt op de Bitcoin techniek maar de naam “lite” impliceert al dat er een aantal verschillen zijn t.o.v. Bitcoins. Het maken van een LiteCoin vereist een stuk minder rekenkracht dan het berekenen van een Bitcoin. Het maximaal aantal Litecoins dat op de markt mag komen is 84 miljoen en dus bijna 4x zoveel als Bitcoins waarmee de Litecoin de digitale betaalmunt van de “massa” wordt. Een Litecoin heeft ook een lagere waarde dan een Bitcoin (+/- 10% van de waarde van een Bitcoin). Je koopt in de toekomst misschien je huis met Bitcoins maar in de supermarkt betaalt je met Litecoins.
Primecoin
Primecoins hebben een nog kleinere waarde (+/- 3%) dan Litecoins en hebben slechts een klein aandeel op de Cryptocoin markt. Primecoins worden verdiend door het berekenen van ketens van priemgetallen (Cunningham ketens en twee bi-ketens). Deze ketens zijn van groot belang in wiskundig onderzoek. Het Primecoin netwerk is in essentie veiliger dan het Bitcoin netwerk.
Darkcoin
Darkcoins bestaan sinds 2014 en zijn erg in opmars omdat de anonimiteit van Bitcoins erg in twijfel getrokken wordt. De Bitcoin Chain is namelijk publiekelijk benaderbaar en alle transacties zijn daar opgeslagen. De Darkcoin is ontwikkeld met absolute anonimiteit in gedachten. De Darkcoin technologie is ontwikkeld op bet Bitcoin principe maar alle transacties gaan via het DarkSend systeem welke een transactie opbreekt in meerdere blokken. Alle transacties zijn aanwezig in de blockchain maar alle gegevens staan door elkaar. Gebruiker A verwerkt wat er gekocht is terwijl gebruiker B het bedrag verwerkt. Op deze manier blijft de anonimiteit gewaarborgd en kunnen aankopen niet aan bedragen en personen gelinkt worden. Volgens enthousiastelingen (waaronder mijzelf) heeft de Darkcoin de beste potentie om de munteenheid van de toekomst te worden maar zal het ook gebruikt gaan worden voor illegale zaken en georganiseerde misdaad waar nog een oplossing voor gevonden moet worden om op lange termijn levensvatbaar te blijven.
Conclusie
Cryptocoins zijn een mooie ontwikkeling en leggen de grondvesten voor de betaalmethodes van de toekomst. Bitcoins en alle overige Cryptocoins hebben allen hun eigen nadelen en zijn nog volop in ontwikkeling. Ik hoop dat de werking van Bitcoins en Cryptocoins na het lezen van dit artikel een stuk duidelijker is geworden. Wat ook duidelijk is na het lezen van dit artikel is waarom ransomware en andere illegale activiteiten vragen om betaald te worden via Bitcoins of Darkcoins. De anonimiteit van de ontvanger blijft immers geheim en transacties zijn niet traceerbaar. Daarnaast kan iedereen Bitcoins kopen en kosten de transacties niet veel tijd en zijn simpel (d.m.v. het inscannen van een QR code). Kortom, Cryptocoins hebben de toekomst maar ik verwacht nog heel veel aanpassingen en bemoeienissen van overheden en banken. De komende jaren zal een roerige tijd worden voor Cryptocoins.